Tällä kakulla osallistun Namihiiren "Hedelmäkakkua" -kisaan. Tein kakun alunperin äitini nimipäiville, mutta huomasin sen vastaavan hyvin myös Namihiiren kilpailun ohjetta. Hedelmiäkin löytyy useampaa lajia: omenaa, kiiviä sekä melonia (+ sitruunamehua). Lopulliseen kakkuun tosin pursotin suklaalla vielä tekstin, joten sen vuoksi lisään nämä kuvat omana postauksenaan. Kilpailun ohjeiden mukaan nimittäin pursotukset ovat kiellettyjä.

Halusin tehdä kakusta myös vähän kevyemmän. Sen vuoksi pohjana toimii sokerikakkupohja, tuorejuusto on kevyempää ja vispikerman sijasta käytin vaahtoutuvaa vaniljakastiketta. Täytteenä on omenasoseella ja -mehulla maustettua juustokakkutäytettä ja päällä elintarvikevärillä värjättyä omenasosetta. Koristeina on kiiviviipaleita, cantaloupe-melonista otettuja kukkia sekä kakun keskellä oleva sokerimassakoriste.

Tässä vielä itse kehittelemäni ohje:

Sokerikakkupohja:

(tästä riittää yhteen 24 cm vuokaan sekä yhteen 15 cm vuokaan ohuempi pohja, tai paksumpi pohja 24 cm vuokaan)

2 kananmunaa

1 dl sokeria

1/2 dl vehnäjauhoja

1,5 rkl perunajauhoja

2 rkl kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää varovasti vaahdon joukkoon. Kaada leivinpaperoidulle pellille ja tasoita. Paista 200 asteisessa uunissa n. 4-5minuuttia. Anna jäähtyä hetken, jonka jälkeen kumoa toisen leivinpaperinpäälle. Irrota paiston aikana alustana ollut leivinpaperi varovasti. Leikkaa sokerikakkulevystä irtopohjavuoan pohjan kokoinen pala kakun pohjaksi.

Täyte:

200g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia light)

2,5dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

2 tl sitruunamehua

1 prk (125 g) piltti omenasosetta (muukin merkki toki käy)

1,5 dl sokeria

vihreää elintarvikeväriä

0,5 dl omenamehua

5 liivatelehteä

2 kiiviä

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi, lisää vaahdotuksen loppupuolella 2 tl sitruunamehua, jotta vaahdosta tulisi kuohkeampaa. Sekoita tuorejuusto, omenasose ja sokeri keskenään toisessa kulhossa. Yhdistä tuorejuustoseos vaniljakastike vaahtoon Ja sekoita kevyesti. Lisää vihreää elintarvikeväriä sen verran, että seoksesta tulee vaaleanvihreää.

Laita irtopohjavuoan pohjalle pohjan kokoinen leivinpaperiympyrä. Aseta sokerikakkupohja sen päälle ja öljyä vuoan reunat sisäpuolelta huolellisesti esim. rypsiöljyllä. Leikkaa kiivihedelmät ensin puoliksi ja leikkaa niistä sitten ohuita viipaleita terävällä veitsellä. Poista viipaleista kuoret veitsellä. Asettele kiiviviipaleet irtopohjavuoan reunoille niin että tasainen puoli (suora sivu) tulee sokerikakkupohjaa kohden ja pyöreä puoli ylöspäin. Kannattaa käyttää hieman pehmenneitä kiivihedelmiä jotta viipaleet taipuvat vuoan reunoille.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmällä vedellä täytettyyn astiaan noin 5 minuutiksi, kunnes ne pehmenevät. Kuumenna omenamehu kiehuvan kuumaksi esim. mikrossa. Liuota pehmenneet ja liiasta vedestä puristellut liivatelehdet omenamehun joukkoon. Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon kokoajan samalla täytettä voimakkaasti sekoittaen. Kaada täyte vuoan keskelle ja levitä varovasti reunoille asti niin, että kiiviviipaleet pysyvät vuoan reunoilla. Tasoita pinta varovasti. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

Sosekuorrute:

2 prk (250 g) Piltti omenasosetta

0,5 dl sokeria

Vihreää elintarvikeväriä (mieluiten nestemäistä tai pastaväriä, jotta väri levittyy tasaisesti)

2,5 liivatelehteä

2 rkl omenamehua

Sekoita omenasose ja sokeri kulhossa keskenään. Lisää sen verran vihreää elinvarvikeväriä, että saat kauniin vihreän värin. Laita liivatelehdet likoamaan kylmällä vedellä täytettyyn astiaan noin 5 minuutiksi, kunnes ne ovat pehmenneet (saat helpoiten leikattua liivatelehden puoliksi saksilla) Kuumenna omenamehu kiehuvan kuumaksi ja liuota pehmenneet, liiasta vedestä puristellut liivatelehdet siihen. Lisää liivateseos ohuena nauhana omenasoseen joukkoon samalla sosetta voimakkaasti sekoittaen. Kaada seos samantien juustokakun päälle vaimentaen kaatoa ruokalusikalla. Heiluttele varovasti vuokaa niin, että sose levittyy tasaisesti koko kakun päälle. Laita jääkaappiin hyytymään.

Koristelu:

1/2 cantaloupe-meloni

valkoisia sokerikuulia

Leikkaa cantalopue-melonista ohuita (n. 1-2 mm paksuja) siivuja. Ota siivuista kukkamuotilla kuvioita ja laita kuviot talouspaperin päälle kuivumaan. Laita vielä toinen talouspaperi kuvioiden päälle, ja painele sitä kevyesti kukkien päällä, jotta liika mehu imeytyisi paperiin. Asettele kukkaset juustokakun päälle ja paina kukkasten keskelle sokerikuula. Kukkaset voi hyvin laittaa kakun päälle jo tarjoilua edeltävänä päivänä, kunhan niiden on antanut kuivua ensin talouspaperin päällä. Sokerikuulat kannattaa painella melonikukkien keskelle vasta paria tuntia ennen tarjoilua, jotteivät ne ehtisi sulaa ennen tarjoilua.

Melonikukkien ja kiiviviipaleiden lisäksi koristelin kakun vielä sokerimassakoristeella.