Ruispalat alkoivat huolestuttavasti loppua kaapista, ja koska en erityisemmin pidä ruokakaupassa käynnistä, päätin leipoa leipää itse. Löysin kaapista jo jonkin aikaa sitten ostamani täysjyväruisjauho-pussin, joten päätin lisätä taikinaan myös ruisjauhoja. Tällaisia sain aikaiseksi:

Vehnä-ruisleipä:

1/2 l maitoa (rasvatonta)

50g hiivaa (tai 1,5 pussia kuivahiivaa)

2 tl suolaa

2 tl sokeria

3 dl ruisjauhoja

n. 1l vehnäjauhoja

Voiteluun:

1 muna

1 dl maitoa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (tai kuivahiivaa käytettäessä 42 asteiseksi). Liuota hiiva maitoon. Lisää suola ja sokeri. Sekoita ruis- ja vehnäjauhot keskenään ja lisää ne vähitellen taikinaan. Vaivaa kunnolla. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 15 min. Leivo leiviksi (tästä taikinasta sain leivottua noin 2 halkaisijaltaan n. 20 cm kokoista leipää). Viillä leipiin suht syvät viillot, jotta leivät eivät kohotessaan halkeile. Kohota leipiä vielä liinan alla noin 1 tunti. Voitele leivät muna-maitoseoksella ja koristele halutessasi esim. siemenillä tai yrteillä (kuvan toinen leipä on koristeltu ruohosipulisilpulla). Paista 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia / leipä.