Avomiehen synttäreitä juhlittiin eilen ja tänään. Tarjolla oli kahta erilaista kakkua, kinkkupiirakkaa yms.

Toinen kakku oli lakritsi-mustikka kakku, jossa täytteenä lakritsitäytettä (Kinuskikissan ohjeella, tosin Alku lakritsi-karkeista), mustikoita ja päällä lakritsikinuski (myöskin Kinuskikissalta ja Alku-karkeilla tehtynä). Reunoilla värjättyä kerma-tuorejuustovaahtoa.

Kirjoitus on valkosuklaata, kukat ja koriste marsipaania.

 

Toisena kakkuna oli päärynä-puolukka-kinuskikakku.

Täytteenä toisessa välissä oli paljon puolukoita ja kerma-tuorejuustoseosta jossa kinuskikastiketta seassa. Toisessa välissä oli pohjalla päärynäsosetta (piltti) ja kerma-tuorejuustoseosta.

Reunoilla on alku toffee-karkkeja kaulittuna sekä kerma-tuorejuustoseosta. Päällä kinuski sekä kerma-tuorejuustoseosta, panssarivaunu ja kukat ovat värjättyä marsipaania, teksti valkosuklaata.

Panssarivaunu koettaa olla mallia leopard 2A4, otin mallia kuvasta. Väritys matkii maastokuviota

 

Lisäksi tarjolla oli kinkku-juustopiirakkaa, joka tosin pääsi vähän kärähtämään päältä. Maku oli kuitenkin ok

Päällä Tiimarista ostettu kynttilä. Pohjan tein valmiista piirakkataikinasta. Tässä vielä helppoakin helpompi ohje, joka on sovellus useammasta eri piirakka ohjeesta ja omilla lisäyksillä:

Kinkku-juustopiirakka

Paketti valmista piirakkataikinaa (omani taisi olla merkkiä pirkka)

täyte:

250 g kinkkusuikaleita

1/2 paprika

ruohosipulia

150g creme fraichea (itse käytin kevytversiota)

2 dl ruokakermaa (käytin 15% ruokakermaa)

4 kananmunaa

hiukan mustapippuria ja ripaus suolaa

150 g emmental-mozzarellasekoitusta

 

Pohja painellaan piirakkavuokaan, kinkkusuikaleet, paprika ja ruohosipuli lisätään päälle. noin 2/3 juustosta ripotellaan päälle. Creme fraiche, ruokakerma, munat ja mausteet sekoitetaan keskenään ja levitetään tasaisesti päälle, jonka jälkeen ripotellaan loput juustosta piirakan päälle. Paistetaan uunissa 225 asteessa n. puoli tuntia (itsellä meni lähemmäs 40 minuuttia jossa ajassa päällinen kärähti ikävästi, vaikka piirakka olikin uunin alatasolla).

Tässä vielä kuva piirakasta kynttilän palaessa. Vähän jäi tummaksi tuo kuva kun en vielä ole ihan sujut kameran kanssa

 

Laitan tähän myös lemppari kakkupohjan ohjeeni. Tämä on pari vuotta sitten ilmestyneestä Töölöläisestä, jossa oli jonkun (sorry, en muista nimeä ) kondiittorin ohje äitienpäiväkakkuun. Sieltä on peräisin myös käyttämäni kerma-tuorejuustotäyte ja -kuorrute, johon sekoitan milloin mitäkin (esim. marjoja, jälkiruokakastikkeita tms.). Molemmista olen tehnyt omat sovellukseni, eli eivät ihan tuollaisenaan olleet lehdessä.

Täytekakkupohja:

8 kananmunaa

2 dl sokeria

1,5 dl vehnäjauhoja

1,5 dl perunajauhoja

2 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää varovasti vaahdon joukkoon. Kaada voideltuun kakkuvuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa n. 30 min. Älä avaa luukkua välillä, ettei kakku lässähdä!

Voidaan paistaa myös kääretorttupohjina, jolloin paistetaan 225 asteessa uunin keskitasolla n. 5 min. Kääretorttupohjana tästä ohjeesta tulee n. 3 pellillistä.

Tuosta Töölöläisen lehtijutusta lähti itseasiassa koko kakkuinnostukseni kun kokeilin tehdä jutun mukaisen äitienpäiväkakun. Kakku oli sydämenmuotoinen ja kokonaan vaaleanpunaisella marsipaanilla päällystetty. Kakun päälle tehtiin vielä marsipaaniruusu. Harmittaa kun kyseisestä kakusta ei enää ole kuvaa olemassa, se on kadonnut jonnekin hajonneen tietokoneen mukana.