Tein vapuksi munkkeja. Yllättävän kivuttomasti meni munkkien teko viime vuoteen verrattuna. Tosin määräkin oli huomattavasti viime vuotta pienempi: vain n. 30 munkkia (viime vuonna munkkeja tuli vähän vajaa 200...)

Munkit:

0,5 l maitoa

50 g hiivaa

2 munaa

1 tl suolaa

1,5 dl sokeria

100 g voisulaa tai öljyä

n. 13-14 dl vehnäjauhoja

 

Paistamiseen:

n. 1 l rypsiöljyä

n. 1 kg sokeria

 

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi esim. mikrossa. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää munat, suola ja sokeri. Lisää vehnäjauhoja vähitellen, aluksi samalla vatkaten. Vaivaa kunnolla. Vaivauksen loppuvaiheessa lisää voisula/öljy. Anna taikinan kohota n. 30 min. lämpimässä paikassa.

Kun taikina on kohonnut, leivo siitä n. 30 kappaletta suurinpiirtein saman kokoisia pyöreitä pullia. Työnnä sormi pullan keskeltä läpi niin että siihen tulee reikä ja muotoile munkkirinkilän muotoon. Reiät kannattaa muotoilla isoiksi, sillä munkki kohoaa ja turpoaa vielä, jolloin reikäkin umpeutuu. Anna munkkirinkilöiden kohota vielä n. toisen puoli tuntia leivinpaperin päällä.

Lämmitä öljy paksupohjaisessa kattilassa. 5 cm öljyä kattilan pohjalla riittää, öljyä voi lisätä myöhemmin tarpeen mukaan. Öljy on sopivan lämpöistä silloin, kun taikinanokare ruskistuu öljyssä noin minuutissa. Sopivan lämpöiseen öljyyn laitettaessa munkkirinkilä alkaa hieman "porista"  (ks. kuva alla). Älä anna öljyn kiehahtaa! Kannattaa myös pitää kattilan kansi lähellä siltä varalta, että öljy syttyisi palamaan. Tämä siis vain varotoimenpiteenä, oikeasti munkkien paisto ei ole mitenkään erityisen vaikeaa, kunhan pitää huolen ettei öljyn sekaan roisku yhtään vettä

Nosta munkkirinkilät reikäkauhan avulla varovasti öljyyn paistumaan. Itse paistoin kattilassa kerrallaan kolme munkkia, mutta sopiva määrä riippuu kattilan koosta. Kun alaspäin oleva puoli munkista on ruskistunut kullanruskeaksi, käännä munkki kauhalla toisin päin ja anna paistua saman väriseksi toiseltakin puolelta. Nosta paistettu munkki talouspaperin päälle ihan hetkeksi, jotta ylimääräinen öljy imeytyy paperiin. Kierittele sen jälkeen sokerissa kauttaaltaan (esim. kulhossa, jossa sokeria). Nosta tarjoiluastiaan. Sokeri kannattaa vaihtaa aina välillä, sillä öljyinen sokeri ei enää tartu tasaisesti munkkien pintaan. Itselläni meni n. 30 munkin paistoon yksi sokeripussi, eli noin kilo sokeria.

Munkkien kaverina joimme vappuna juhlan kunniaksi aitoa shampanjaa Täytyy sanoa että kyllä muuten maistaa eron kuohuviinin ja shampanjan välillä...